Po pierwsze muszę się pochwalić, dostanę ręcznie zrobionego kota :) O tutaj, mój to ten szary :) A teraz czas na pierwsze wrażenia ze smażenia na nowej patelni. No cóż, nigdy wcześniej takiej nie używałem i trochę to potrwało zanim pierwszy naleśnik wyszedł taki jaki powinien być :) Teraz oboje z żoną mamy pełne słodkości brzuchy. A jutro kolej na omlet, zobaczymy jakie one będą :) Dzisiaj zrobiłem American pancakes z masą mascarpone i sosem toffi lub golden syrup do wyboru.
Składniki:
Ciasto:
Do salaterki wlać kremówkę, wsypać cukier waniliowy i zwykły cukier. Mikserem zacząć ubijać kremówkę, stopniowo dodając serek mascarpone. Ubijać do uzyskania sztywnej masy. Gotową masę włożyć do lodówki. Do kolejnej salaterki przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i sól, wszystko ze sobą wymieszać. Do kolejnej salaterki wybić jajka, roztrzepać je i dodać mleko oraz olej. Wymieszać ze sobą dokładnie mokre składniki. Wlać połowę rzadkiej masy jajeczno mlecznej do mąki i zacząć miksować, stopniowo dodawać pozostałą rzadką masę. Rozgrzać specjalną do tego rodzaju naleśników patelnię i nalać około 1/2 filiżanki masy naleśnikowej. Zakryć patelnię i smażyć naleśnika z obu stron z złoty kolor. Jeśli ktoś nie ma takowej patelni, naleśniki smażymy na zwykłej, z tym że wychodzą trochę większe. Na talerzyk kładziemy gotowego naleśnika smarujemy go masą mascarpone, przykrywamy kolejnym i polewamy sosem toffi lub golden syrup.
Smacznego!
Oczywiście zaprezentowane dzisiaj naleśniki biorą udział w Festiwalu mascarpone na druszlak.pl
Składniki:
Ciasto:
- 2 filiżanki mąki
- 1,5 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 2 filiżanki mleka
- 1/3 filiżanki oleju
- 250 gram mascarpone
- 250 ml kremówki
- cukier waniliowy
- łyżka cukru
Do salaterki wlać kremówkę, wsypać cukier waniliowy i zwykły cukier. Mikserem zacząć ubijać kremówkę, stopniowo dodając serek mascarpone. Ubijać do uzyskania sztywnej masy. Gotową masę włożyć do lodówki. Do kolejnej salaterki przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i sól, wszystko ze sobą wymieszać. Do kolejnej salaterki wybić jajka, roztrzepać je i dodać mleko oraz olej. Wymieszać ze sobą dokładnie mokre składniki. Wlać połowę rzadkiej masy jajeczno mlecznej do mąki i zacząć miksować, stopniowo dodawać pozostałą rzadką masę. Rozgrzać specjalną do tego rodzaju naleśników patelnię i nalać około 1/2 filiżanki masy naleśnikowej. Zakryć patelnię i smażyć naleśnika z obu stron z złoty kolor. Jeśli ktoś nie ma takowej patelni, naleśniki smażymy na zwykłej, z tym że wychodzą trochę większe. Na talerzyk kładziemy gotowego naleśnika smarujemy go masą mascarpone, przykrywamy kolejnym i polewamy sosem toffi lub golden syrup.
Smacznego!
Oczywiście zaprezentowane dzisiaj naleśniki biorą udział w Festiwalu mascarpone na druszlak.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz