Deserków z mascarpone ciąg dalszy :) Ostatnio było mini tiramisu, a więc przyszedł czas na tiramisu w pełni tego słowa znaczeniu :) Pyszne ciasteczko przygotowała moja żona :) A tak w ogóle to wygrałem konkurs u Aleksandry To moja pierwsza wygrana odkąd prowadzę ten blog.
Składniki:
Na parze ucieramy żółtka z 5 łyżkami cukru pudru. W głębokiej misce ubijamy śmietanę kremówkę tak aby była gęsta ale nie sztywna. Do drugiej miski wykładamy serki mascarpone i mieszamy je z ubitymi żółtkami. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy obie masy się połączą dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy. Jeśli masa jest niezbyt słodka dodajemy jeszcze 2 łyżki cukru pudru. Masa powinna być gęsta. Przygotowujemy tortownicę. Herbatniki namaczamy w kawie (tak aby się nie rozpadały) i układamy pierwszą warstwę na dno tortownicy. Na herbatniki układamy porcję masy i na jej wierzch kolejną warstwę herbatników i znowu masa. Układamy tak 3 warstwy. Wierzch zdobimy kakaem i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Składniki:
- 2 opakowania serka mascarpone
- 5 żółtek
- 7 łyżek cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki (w tym wypadku była angielska śmietanka)
- 2 opakowania okrągłych biszkoptów
- 2 szklanki mocnej kawy
- płatki migdałów kakao
Na parze ucieramy żółtka z 5 łyżkami cukru pudru. W głębokiej misce ubijamy śmietanę kremówkę tak aby była gęsta ale nie sztywna. Do drugiej miski wykładamy serki mascarpone i mieszamy je z ubitymi żółtkami. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy obie masy się połączą dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy. Jeśli masa jest niezbyt słodka dodajemy jeszcze 2 łyżki cukru pudru. Masa powinna być gęsta. Przygotowujemy tortownicę. Herbatniki namaczamy w kawie (tak aby się nie rozpadały) i układamy pierwszą warstwę na dno tortownicy. Na herbatniki układamy porcję masy i na jej wierzch kolejną warstwę herbatników i znowu masa. Układamy tak 3 warstwy. Wierzch zdobimy kakaem i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz