Żona ma dwa tygodnie urlopu. Więc gotuje obiady. A robi to bardzo dobrze. Dzisiaj faszerowana cukinia w jej wykonaniu :)
Składniki:
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ. Miąższ rozdrobnić i posolić, odstawić na bok, żeby puścił sok. Cebulkę, kurczaka i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać pieprz, czosnek i zieleninę oraz miąższ z cukinii. Cukinię położyć na blaszce do pieczenia i wypełnić farszem. Wstawić do piekarnika na pół godziny i piec przez 30 minut (w przypadku gazowego piekarnika piec 45 minut) w 200 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Składniki:
- 3 młode cukinie
- 1 cebula
- 5 średniej wielkości pieczarek
- 1 pierś z kurczaka (minus porcja dla kota dla posiadaczy tych zwierzątek)
- starty żółty ser
- pieprz, sól, pietruszka, bazylia lub inna zielenina, czosnek granulowany
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ. Miąższ rozdrobnić i posolić, odstawić na bok, żeby puścił sok. Cebulkę, kurczaka i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać pieprz, czosnek i zieleninę oraz miąższ z cukinii. Cukinię położyć na blaszce do pieczenia i wypełnić farszem. Wstawić do piekarnika na pół godziny i piec przez 30 minut (w przypadku gazowego piekarnika piec 45 minut) w 200 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz