Pages

poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Zapiekanka ziemniaczana z serem


  A dzisiaj tak przy Poniedziałku Wielkanocnym, zupełnie nie świąteczny obiad. Ale wiadomo, ze nie wszystko musi być według szablonu i na świąteczny obiad można czasami zrobić coś prostego i wcale nie wykwintnego. Tym bardziej gdy jest to obiad dla dwojga góra trojga osób :)

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków w czerwonej łupinie
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag szynki
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 papryka
  • 3 średniej wielkości cebulki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 22%
  • 50 ml zimnej wody
  • zapiekanka ziemniaczana z serem (Knorr)
  • 20 dag żółtego startego sera
  • pieprz, sól, vegeta, czosnek granulowany, suszony koperek i pietruszka
  • olej
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Wrzucić do osolonej wody i gotować przez 10 minut. Cebulkę pokroić w plasterki i wysypać na patelnię z niewielką ilością oleju. Pieczarki obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości plasterki. Dołączyć je do cebuli (można również dodać pokrojone korzonki). Zacząć smażyć na małym ogniu. Między czasie dodać vegetę i czosnek granulowany oraz pieprz. Po ok 10 minutach dodać pokrojone w kostkę szynkę i cienką kiełbaskę. Smażyć kolejne 10 minut i dodać pokrojoną w grubsze kawałki paprykę. Wszystko smażyć do czasu aż papryka będzie miękka. W tym czasie ze słodkiej śmietanki, wody i sosu Knorr przygotować sos dodając suszony koperek i pietruszkę. Ziemniaki odsączyć i przełożyć do naczynie żaroodpornego lub dużej blachy, dodać do nich smażone warzywa i kiełbaskę, wszystko zalać sosem Knorr i delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 30 minut (jednocześnie mniej więcej co 10 minut mieszając). Na 10 minut przed końcem wszystko posypać żółtym serem i dokończyć zapiekanie. Podawać na gorąco.







Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz