Pages

czwartek, 11 lutego 2010

Pierogi z kaszą

Dzięki Zmorce dowiedziałem się, że dzisiaj jest tłusty czwartek :) Oprócz tradycyjnych pączków (ze sklepu), postanowiłem zrobić pierogi z kaszy gryczanej. Oto one:



Składniki:


Ciasto:

  • 1,25 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 jajko
  • 15 dag drożdży
  •  4 łyżki oleju

 Farsz:

  • 4 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 50 dag białego półtłustego sera
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka soli, trochę pieprzu

Przygotowanie:


Mleko wlewamy do bardzo wysokiego naczynia i wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki, po wyjęciu  dodajemy 1 łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże i wszystko dokładnie miksujemy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (co jakiś czas sprawdzamy czy nam nie kipi). Na stolnicy przygotowujemy mąkę w postaci lejka i do jego środka dodajemy sól, jajko i olej, następnie wlewamy drożdże i zaczynamy zagniatać. Dodajemy stopniowo wodę i dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto będzie gotowe przykrywamy je ścierką i przechodzimy do nadzienia. 
Kaszę wysypujemy do głębokiej miski dodajemy sól i pieprz według uznania, następnie kruszymy biały ser i dodajemy ugotowane oraz stłuczone ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy, powinna wyjść nam lepka masa. Od ciasta odrywamy niewielki kawałek robimy z niego cienki okrągły placuszek i na jego środku układamy kulkę masy z kaszy. Następnie zawijamy ciasto nie pozostawiając otworów i kładziemy zawinięciem na blachę wyłożoną papierem pergaminowym wysypanym mąką. Miedzy pierogami pozostawiamy kilka centymetrów odstępu aby miały miejsce podczas rośnięcia. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 – 30 minut aż będą rumiane. Podajemy na gorąco z mlekiem, lub na zimno z ciepłą herbatą.  







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz