Pages

poniedziałek, 8 marca 2010

Zapiekanka z ryby i kalafiora


A dzisiaj zapiekanka wykonana według przepisu z bloga Dwie chochelki przez moją żonę :) Ja ostatnio zaniedbuję się kulinarnie, brak czasu i zmęczenie związane ze szkoleniem na nowe stanowisko pracy i dziesięciogodzinne zmiany lekko męczą. Ale obiecuję, że niedługo wszystko nadrobię :)

Składniki:
  • 0,5 kg płatów rybnych (mintaj, panga lub inne)
  • 0,5 kg kalafiora (w tym przepisie została użyta mieszanka mrożonego kalafiora i brokuły)
  • 1 jajko
  • 150 ml śmietany (tutaj użyta była angielska słodka śmietanka)
  • 15 - 20 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • koperek (może być świeży lub suszony)
  • olej
Przygotowanie:

Rybę rozmrozić, oprószyć pieprzem i solą, obtoczyć w mące i smażyć na oleju aż będzie miała złoty kolor. Kalafiora ugotować na półtwardo. Do naczynia żaroodpornego włożyć rybę i rozdrobić oraz rozdrobnionego kalafiora, wszystko razem wymieszać (u Chochelek jest trochę inaczej, ale ta wersja jest też bardzo dobra). Do salaterki wylać śmietanę, dodać jajko i wsypać ser, doprawić pieprzem i solą oraz koperkiem i wszystko wymieszać, sosem polać naszą rybę wymieszaną z kalafiorem. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podawać na gorąco.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz