Pages

niedziela, 3 stycznia 2010

Filety rybne w galarecie


Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych z mintaja
  • mrożony groszek zielony
  • kostka rosołowa o smaku rybnym
  • 3 marchewki
  • duży ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • papryka chili w proszku, curry, sól, pieprz, vegeta
  • żelatyna
Przygotowanie:

  Filety rybne rozmrozić i pokroić w kawałki o długości do 5 cm. Oprószyć pieprzem, solą i curry oraz chili. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza. Piec 30 minut. W Do rondla wlać 1,5 litry wody, dodać kostkę rosołową oraz pokrojone w kostkę marchewki i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać pietruszkę i doprawić przyprawami. Gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Wsypać ok. pół szklanki groszku zielonego i gotować tyle ile pisze na opakowaniu. Zdjąć z ognia i dodać ok. 6 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszać. Rybę wyjąć z piekarnika i wyłożyć na przezroczystą kwadratową salaterkę. Z rondelka wybrać marchewkę i groszek i ładnie posypać rybę. Następnie zalać wszystko wywarem. Odstawić do ostygnięcia następnie umieścić w lodówce aby stężało. Podawać na zimno.
Danie wigilijne ale również doskonałe na inne przyjęcia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz