Pages

poniedziałek, 21 grudnia 2009

Makaron z sosem z zielonego pieprzu


Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 kostka rosołowa
  • litr wody
  • makaron grube wstążki
  • słodka śmietana
  • trochę mąki
Przygotowanie:


Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka napełnionego litrem wody. Wrzucamy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut i doprawiamy solą. Po kolejnych 5 minutach dodajemy odsączony zielony pieprz (należy uważać z ilością, bo pieprz ten jest naprawdę ostry). Wszystko razem gotujemy 10 minut. W kubku mieszamy 5 łyżek śmietany z 3 łyżkami mąki i dokładnie mieszamy rozcierając powstałe grudki. Dodajemy do sosu tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Według przepisu na opakowaniu gotujemy makaron, odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy na gorąco.
Zielony pieprz z puszki jest miękki, a więc nie musicie się martwić że będzie Wam trzeszczał między ząbkami. Prawie go nie czuć, no oczywiście poza ostrością i smakiem :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz