Dzisiaj znowu chwalę swoją żonę i prezentuję Wam deser w Jej wykonaniu :)
Składniki:
Ciasto rozłożyć na płaskiej powierzchni i wysmarować dżemem. Zwinąć tak jak zwijamy roladę i pokroić w plasterki o grubości ok 0,5 cm. Na blachę położyć papier do pieczenia i wyłożyć na niego nasze plasterki, zostawiając spory odstęp aby podczas pieczenia nie połączyły się nam ze sobą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 240 - 250 stopni i pieczemy do czasu aż nasze spiralki będą rumiane. Można jeść na gorąco jak i na zimno.
Smacznego!
P. S. Wczorajszy dzień upłynął nam pod znakiem ubierania choinki. To nasze pierwsze angielskie drzewko świąteczne z rodziny jodeł (choinka jest żywa a nie jakaś tam sztuczna) :)
Składniki:
- paczka gotowego ciasta francuskiego
- dżem (w tym przypadku był to dżem angielski w którego skład wchodziły między innymi jabłka, różne rodzaje rodzynek i mieszanka różnych przypraw i dodatków)
Ciasto rozłożyć na płaskiej powierzchni i wysmarować dżemem. Zwinąć tak jak zwijamy roladę i pokroić w plasterki o grubości ok 0,5 cm. Na blachę położyć papier do pieczenia i wyłożyć na niego nasze plasterki, zostawiając spory odstęp aby podczas pieczenia nie połączyły się nam ze sobą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 240 - 250 stopni i pieczemy do czasu aż nasze spiralki będą rumiane. Można jeść na gorąco jak i na zimno.
Smacznego!
P. S. Wczorajszy dzień upłynął nam pod znakiem ubierania choinki. To nasze pierwsze angielskie drzewko świąteczne z rodziny jodeł (choinka jest żywa a nie jakaś tam sztuczna) :)
takie spiralki kiedyś jadłam i ciepło je wspominam, ale przepisu nie miałam, więc fajnie, że znalazłam go u Ciebie;)
OdpowiedzUsuńa choinka piękna, już niedługo będzie pora na nową;)