Pages

poniedziałek, 11 stycznia 2010

Tortille w sosie Ragu


Składniki:
  • opakowanie tortilli (8 sztuk)
  • 40 dag wołowiny (może być wieprzowina, kurczak a wegetarianie mogą pominąć ten składnik)
  • opakowanie sera feta
  • słoiczek sosu pomidorowego Ragu (Knorr)
  • 20 dag pieczarek
  • opakowanie zielonych marynowanych oliwek z czosnkiem
  • 2 cebule
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 20 dag tartego żółtego sera
  • pomidory w puszce
  • sól, pieprz, vegeta, czosnek granulowany, chilli, przyprawa cumin, kurkuma (szafran indyjski, turmeric)
Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę i szczyptę czosnku granulowanego. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso wegetarianie nie dodają :P). Smażymy 10 minut i dodajemy pokrojone na 4 części pieczarki. Dalej smażymy uważając aby się nie przypaliło. Dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i czosnek z oliwek. Myjemy szpinak i obcinamy ogonki, wrzucamy na patelnię i dalej smażymy. Po 5 minutach dodajemy pomidory z puszki. Wszystko smażymy doprawiając przyprawami do smaku. Wszystko razem dusimy aż mięso będzie miękkie (wegetarianie przestają smażyć po 10 minutach). Tortille wyjmujemy z opakowania i wkładamy na 2 - 3 minuty do mikrofalówki lub piekarnika. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Każdą tortillkę kładziemy na talerzy, wykładamy na nią trochę sosu z patelni posypujemy serem feta i zawijamy, układając zamknięciem do dołu na blaszce do pieczenia. Kiedy już wszystkie tortille tam wylądują oblewamy je sosem Ragu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni celcjusza. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i posypujemy żółtym serem i ponownie wstawiamy na 5 minut do piekarnika. Podajemy na gorąco.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz