Pages

środa, 10 czerwca 2009

Cannelloni w sosie beszamelowym


Składniki:
  • 2 opakowania cannelloni
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 puszki pokrojonych pomidorów
  • 0,5 kg pieczarek (może być więcej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • 1,5 litry mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki mąki
  • 40 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz, vegeta. bazylia, oregano, majeranek, tymianek
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i kroimy do niej w kostę cebulkę i dodajemy zmiażdżony czosnek. Smażymy do czasu zarumienienia się cebulki i dodajemy pokrojone w miarę drobno pieczarki, smażymy do chwili aż zmniejszą swoją objętość. Dodajemy mięso mielone i dolewamy trochę wody, dusimy. W tym czasie w głębokim garnku rozpuszczamy margarynę i wsypujemy do niej mąkę, chwilę podsmażamy jednocześnie mieszamy aby nie przypalić. Wlewamy trochę mleka i rozmiksujemy powstałe grudki, dodajemy pozostałe mleko, oraz łyżkę wegety, trochę pieprzu i gałkę muszkatołową. Gotujemy do czasu uzyskania konsystencji gęstego sosu, często mieszamy żeby się nie przypalił. Odstawiamy na bok. Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i zioła do woli. Smażymy do czasu aż sos będzie naprawdę gęsty. Do bardzo głębokiej blachy wlewamy puszkę pomidorów i je rozsmarowywujemy, polewamy je sosem beszamelowym. Każdą rurkę makaronu trzymajac pionowo nadziewamy sosem mięsnym (żeby od spodu nam sos nie wypadał podkładamy kawałek tekturki). Nabitą rurkę układamy w blaszce. Kiedy zapełnimy spód blaszki, polewamy makaron sosem beszamelowym, wylewamy kolejną puszkę pomidorów i posypujemy częśćią sera. Na wierz układamy kolejną warstwę makaronu. Polewamy go obficie sosem beszamelowym, tak żeby cały był nim przykryty. posypujemy żółtym serem i wstawiamy na 30 - 35 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni celcjusza.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz