Dawno mnie już tutaj nie było. Ale żyje i mam się dobrze. A za tydzień będę nawet w polsce na całe 2 tygodnie. Niestety okres pracowy nadal trwa. Więc moje gotowanie ogranicza się do minimum w postaci kanapki do pracy :) Ale jednak niedawno coś ugotowałem i był to kurczak :)
Składniki:
Kurczaka obsmażyc na rumiany kolor na dużym ogniu i włożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić w kostkę cukinię, cebulkę i paprykę wsypac do naczynia. Następnie wysypać ryż i zalać go ok 0,5 litra bulionem z kostki i dodać ok. pół kostki masła. Wlać puszkę pomidorów (moze być dwie, dodać pieprzu, chili, vegety i soli oraz wlac wino. Wszystko razem wymieszać i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 1 godziny do czasu aż ryż bedzie miękki. Kiedy zauważymy że ryż wypił nasz sos uzupełniamy go wodą.
Zdjęcie niedługo bedzie, bo muszę go wcześniej ładnie obrobić :)
Smacznego!
Składniki:
- 8 podudzi
- kilogram ryżu
- 2 cukinie
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 kolorowe papryki
- puszka pomidorów
- chili w proszku lub sos chili ze słoiczka
- kostka rosołowa wołowa
- pieprz, sól, wegeta
- masło
- 2 cebulki
Kurczaka obsmażyc na rumiany kolor na dużym ogniu i włożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić w kostkę cukinię, cebulkę i paprykę wsypac do naczynia. Następnie wysypać ryż i zalać go ok 0,5 litra bulionem z kostki i dodać ok. pół kostki masła. Wlać puszkę pomidorów (moze być dwie, dodać pieprzu, chili, vegety i soli oraz wlac wino. Wszystko razem wymieszać i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 1 godziny do czasu aż ryż bedzie miękki. Kiedy zauważymy że ryż wypił nasz sos uzupełniamy go wodą.
Zdjęcie niedługo bedzie, bo muszę go wcześniej ładnie obrobić :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz