A teraz przepis z wykorzystaniem produktu ugotowanego w mojej pracy a dokładnie z cebulą w karmelu (Caramelised onion).
Składniki:
Steki rozbijamy tłuczkiem, aby były cieńsze. Do talerza wsypujemy pół szklanki mąki, dodajemy zioła. Obtaczamy steki i smazymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy steki, pokrywamy je cebulką w karmelu, dodajemy goździki i na wierzch posypujemy pokrojoną cebulką. Przykrywamy naczynie (w przypadku blaszki zakrywamy ją folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza. Pieczemy przez 1,5 godziny. Ja podałem z ziemniakami w plastrkach pieczonymi i mizerią.
Smacznego!
Składniki:
- 4 - 5 steki wołowe
- 1 kilogramowy pojemnik Caramelised onion
- 2 - 3 goździki
- 1 cebulka
- mąka
- bazylia, oregano, majeranek
- olej
Steki rozbijamy tłuczkiem, aby były cieńsze. Do talerza wsypujemy pół szklanki mąki, dodajemy zioła. Obtaczamy steki i smazymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy steki, pokrywamy je cebulką w karmelu, dodajemy goździki i na wierzch posypujemy pokrojoną cebulką. Przykrywamy naczynie (w przypadku blaszki zakrywamy ją folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza. Pieczemy przez 1,5 godziny. Ja podałem z ziemniakami w plastrkach pieczonymi i mizerią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz