Pages

środa, 24 czerwca 2009

Steki z cebulą w karmelu


A teraz przepis z wykorzystaniem produktu ugotowanego w mojej pracy a dokładnie z cebulą w karmelu (Caramelised onion).

Składniki:
  • 4 - 5 steki wołowe
  • 1 kilogramowy pojemnik Caramelised onion
  • 2 - 3 goździki
  • 1 cebulka
  • mąka
  • bazylia, oregano, majeranek
  • olej
Przygotowanie:

Steki rozbijamy tłuczkiem, aby były cieńsze. Do talerza wsypujemy pół szklanki mąki, dodajemy zioła. Obtaczamy steki i smazymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy steki, pokrywamy je cebulką w karmelu, dodajemy goździki i na wierzch posypujemy pokrojoną cebulką. Przykrywamy naczynie (w przypadku blaszki zakrywamy ją folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni celcjusza. Pieczemy przez 1,5 godziny. Ja podałem z ziemniakami w plastrkach pieczonymi i mizerią.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz