sobota, 24 stycznia 2015

Kaczka w miodzie po staropolsku

"Kaczki młode też są daniem smacznem  i w najlepszych jadłospisach figurować mogą" - Maria Disslowa, 1930 r.

A więc zapraszam na pyszną kaczkę.

Składniki:

  • 1 sprawiona kaczka (około 2kg)
  • 200 g cebuli
  • 200 g marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 500 ml miodu pitnego (ja użyłem trójniaka)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Kaczkę płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, wyjmujemy po 30 sekundach i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę i marchew obieramy, płuczemy i kroimy cebulę na plasterki a marchewkę na grubsze paski. Natkę płuczemy. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i od środka, rumienimy na maśle z każdej strony. Do wnętrza kaczki wkładamy liście laurowe i natkę pietruszki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę i marchewkę, kładziemy na nich kaczkę i polewamy ją miodem pitnym. Zakrywamy naczynie przykrywką i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z naczynia, odcedzamy nasz sos do rondelka. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami wody, dodajemy do sosu, dodajemy miód i gotujemy aż sos nam zgęstnieje. Kaczkę dzielimy na porcję, kładziemy na talerz i polewamy ciepłym sosem. Podajemy z puree ziemniaczanym. 



Smacznego!

1 komentarze:

Marzynia Mamcia pisze...

Mężczyzno, szacunek!