Po długiej nieobecności czas na pyszny włoski deser. Zapraszam!
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- laska wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka rumu (ja dodałem Malibu)
Mus truskawkowy:
- 25 dag truskawek
- 2 - 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić. Do rondelka wlać śmietankę, mleko, dodać cukier oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Wszystko razem podgrzewać, do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać rum i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć rondelek z ognia, wyłowić laskę wanilii i dodać żelatynę. Wszystko wymieszać, aż żelatyna nam się rozpuści. Przelać do miseczek i poczekać, aż ostygnie, następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Truskawki zmiksować z cukrem. Z miseczki wyjąć deser na talerzyk (żeby łatwiej deser z niej wychodził, wkładamy miseczkę na kilka sekund do ciepłej wody), polać musem truskawkowym i możemy delektować się pysznym deserem :)
Smacznego!
1 komentarze:
Jadłam to ostatnio na przyjęciu u burmistrza :-)
Prześlij komentarz