Przepis na tą sałatkę znalazłem już jakiś czas temu w jednym z brytyjskich czasopism kulinarnych. Ciekawe połączenie składników sprawia, że sałatka daje ogromną przyjemność podczas jej jedzenia. Prawie wszystkie składniki do niej możemy odnaleźć na naszych ogródkach :) Polecam!
Składniki:
- 4 -5 ziemniaki (pokrojone w grubą kostkę jak do zupy i ugotowane w osolonej wodzie)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka słodka
- 1/4 filiżanki świeżej posiekanej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 6 plasterków boczku gotowanego
- 1 łyżeczka nasion selera (opcjonalnie, ja osobiście ich nigdzie nie znalazłem, więc nie dałem)
- 1/4 filiżanki posiekanego, świeżego koperku
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- szczypta oregano
- 1 łyżeczka chrzanu
- pół filiżanki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Do głębokiej salaterki pokroić w drobną kostkę jajka, cebulkę i paprykę. Dodać ziemniaki, zmiażdżony ząbek czosnku oraz pokrojony na drobno boczek. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. W oddzielnym pojemniku wymieszać ze sobą składniki sosu i polać nim naszą sałatkę. Wszystko razem wymieszać, przykryć na przykład folią aluminiową i odstawić do lodówki na godzinę. Podawać schłodzoną. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
Smacznego!
2 komentarze:
Sądząc po składnikach bedzie dobre!
P.S. fajnie wyglądają te zdjęcia na stronie głównej u góry, profeszional!
To mi się podoba. Inspirujący przepis. Ostatnio myślałam jakby tu zmienić moją ziemniaczaną sałatkę i nawet miałam kilka pomysłów, no i co trafiam do Ciebie. Zatem wypróbuję najpierw ten przepis. ;)
Prześlij komentarz