Ostatni raz jadłem pulpety jeszcze podczas ostatniego urlopu w Polsce. Tamtych sam nie robiłem, robiła je moja szwagierka, ale były takie pyszne, że sam dzisiaj postanowiłem je zrobić :) A prawdziwą inspiracją do robienia pulpetów był mój kolega z pracy Piotr :)
Składniki:
Pulpety:
- 40 dag mielonego mięsa wołowego (może być wieprzowina)
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki suszonej pietruszki i łyżka tymianku
- olej
Sos:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 3 marchewki
- 1,5 cebuli
- sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- olej, woda
- pół kubka jogurtu grackiego
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie:
Składniki na pulpety wymieszać ze sobą w salaterce. Z masy tworzyć niewielkie kulki i odkładać na bok. Na patelni mocno rozgrzać olej i włożyć do niego pulpety, smażyć kilka minut ze wszystkich stron na dużym ogniu. Po tym czasie pulpety zdjąć z ognia i odsączyć z oleju. W głębokim rondelku rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Zeszklić ją a następnie dodać startą na tarce z grubymi oczkami marchewkę i ponownie smażyć kilka minut. Kiedy marchewka zrobi się szklista, dodać do rondelka pomidory i wszystko razem doprowadzić do wrzenia. Pogotować 2 minuty i dodać nasze pulpety. Dolać trochę wody, żeby sos nie był zbyt gęsty, przykryć i wszystko dusić 40 - 60 minut. Pod koniec wymieszać w kubku jogurt grecki i mąkę tak aby nie było grudek, dodać ok 3 - 4 łyżek gotującego się sosu i wymieszać. Kiedy jogurt z mąką osiągnie gładką masę, stopniowo dodawać do sosu z pulpetami zagęszczając go. Zagęszczony sos gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podawać z ziemniakami i mizerią.
Smacznego!
5 komentarze:
Fajny przepis:) Lubię takie smaki:)
Mężczyzno a co tak rzadko tu zaglądasz?
pulpeciki robię często ;-)
Pulpety w sosie pomidorowym - pyszna klasyka!
Stęskniłam się za Tobą, Chłopie! Pulpeciki to jeden ze smaków dzieciństwa, pycha!
Brzmi nieźle. Spróbuję zrobić.
Prześlij komentarz