Kiedy wczoraj zobaczyłem przepis na te pieczarki na blogu Uwielbiam gotować od razu wiedziałem, że w ten weekend na 100% pojawią się na stole :) Wyglądają bardzo apetycznie i są bardzo smaczne. Polecam jako pyszną przekąskę podawaną zarówno za ciepło jak i na zimno. Moja wersja prawie niczym nie różni się od oryginału, jedynie zastąpiłem słodką paprykę, papryką ostrą :)
Składniki:
- 0,5 kg małych pieczarek
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz, ostra mielona papryka
- olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli są zbyt duże przekroić na pół. Z jajek, mąki, mleka i 4 łyżek oleju, wyrobić mikserem ciasto. Powinno mieć ono gęstą konsystencję, doprawić solą, pieprzem i papryką. W rondelku mocno rozgrzać sporą ilość oleju słonecznikowego, pieczarki zaburzać w cieście tak aby dokładnie je pokryło i wkładać do gorącego oleju. Smażyć aż z każdej strony będą posiadały złoty kolor. Kiedy bedą gotowe wyjmować i układać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło lub zimno z sosem słodko kwaśnym lub z jakim preferujecie :)
Lub tak :)
Smacznego!
11 komentarze:
też mi się ten przepis Ilonki spodobał, muszę przetestować
Ja dodatkowo je faszeruję mięsem mielonym i dopiero smażę w cieście
Jeszcze nie robiłam, ale kiedyś popełnię :)
Panna Malwina a jak je maczasz wtedy w cieście ?
zdradzisz szczegóły ?
Przyłączam się do pytania Zmorki, bo też mnie to zastanawia :)
Bardzo apetyczne, takie na jeden kęsik. I śliczna zastawa :-)
fajna przekąska
Świetny pomysł!
bosz myślałam że zabłądziłam !!!
ale ładniej teraz !
Malwina co z tym przepisem ?!
Swietny pomysl na przekaske :) Musialy smakowac niesamowicie smacznie. Pozdrowienia :)
Bardzo ładnie wygląda!
Przypuszczam, że równie pysznie smakuje :)
Prześlij komentarz