Od dawna chodziła za mną ta potrawa. Nie robiłem jej tylko dlatego, że nie wiedziałem jak się sprawdzi podczas pieczenia mój piekarnik gazowy. Jednak postanowiłem dzisiaj spróbować zrobić tego kurczaka a jednocześnie przekonać się na ile dobry jest mój piekarnik do przygotowania tego kurczaka. Jak widać poniżej wyszedł dosyć mocno podpieczony, ale w smaku jest wyśmienity :) Polecam mocno!
Składniki:
- średni kurczak (ok 1,5 kg)
- butelka jasnego piwa
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 5 łyżki oleju
- sól, mielony pieprz
Kurczaka umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać składniki marynaty (miód, olej, czosnek, kminek, majeranek, mielony pieprz i trochę soli). Natrzeć marynatą kurczaka i jeśli mamy czas to wstawić go na kilka godzin do lodówki. Jeśli nie to od razu nadziać go na naszą butelkę z piwem tak jak na zdjęciu. Wcześniej umyć dokładnie naszą butelkę z piwem i usunąć z niej wszelkie etykiety. Kiedy Kurczak będzie już na butelce, otworzyć ją i całość ustawić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 1,5 godziny (zgodnie z zasadą 1 kilogram kurczaka pieczemy 1 godzinę, a 1,5 kilograma pieczemy 1,5 godziny). Podczas pieczenia z butelki powinno wydobywać się piwo polewając naszego kurczaka. Jeśli proces będzie zbyt słaby możemy go zwiększyć, dodając do piwa w butelce trochę soli. Podajemy na ciepło z młodymi ziemniakami i jakąś surówką :)
Smacznego!
10 komentarze:
no pyszny jest !
moja nazwa to "kurczak po generalsku "
tego patentu z solą do piwa nie znałam a wcale nie chciało mi kipieć więc polewałam z drugiej butelki :)
Mój Połówek takiego kurczaka uwielbia!
Lubię taki mocno podpieczony - chrupiący:) Na pewno jest pyszny:)
uwielbiam taka wersje kurczka - jest zdecydowanie najlepsza:)
a przyjaral to sie chyab czosnek??
pozdrawiam
Jeszcze nie robiłam tak, ale zachęciłeś mocno... Taki z letka obsceniczny ten kurczaczek ;-)
Pewnie to przyprawy się przyjarały, zresztą co tam skóra, w środku mięsko jest na pewno przepyszne.
Ja myślę, że to bardziej miód się tak spalił razem z czosnkiem. Następnym razem pominę te składniki :) I rzeczywiście w środku mięsko jest rewelacyjne :)
napewno jest zajbisty:) z d... ze skorka :D
pozdrawiam
Twój również wygląda smakowicie :) a ja bardzo lubię właśnie takie mocno przypieczone mięsko :) Wpadliśmy na ten sam pomysł z tym kurczakiem :)
Nigdy nie komentuję przepisów ale ten... polecam na ciemnym piwie, kurczak jest genialny!
Prześlij komentarz