To już kolejne Święta Bożego Narodzenia, które spędzam w Wielkiej Brytanii. Za każdym razem staram się aby chociaż trochę przypominały te spędzane w Polsce w gronie rodzinnym. Oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych, zawsze staram się aby na stole było coś nowego i bardzo smacznego :) W tym roku wybór padł na roladki rybne zapiekane z grzybami, które to na swoim blogu prezentowała Iza czyli Smaczna Pyza :) Bardzo smaczne danie, które najlepiej jest podawać na ciepło. Niestety w UK dostęp do suszonych grzybów jest mocno ograniczony, więc u mnie zamiast suszonych grzybów do ryby użyłem pieczarek.
Ale za nim podam Wam przepis na tą pyszną potrawę, pokaże nasz stół Wigilijny :)
A teraz przepis na pyszne roladki zapiekane z grzybami!
Składniki:
- 5 - 7 szerokich filetów rybnych (moje były takiej średniej szerokości)
- 20 dag pieczarek
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- por
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sok z 1 cytryny
- pół szklanki kremówki 30%
- sól
- pół kostki grzybowej (Knorr)
Przygotowanie:
Rybę oprószyć przyprawą do ryb, solą i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. 1,5 marchewki i pół pietruszki zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pora posiekać w plasterki a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać połowę cebuli i pora oraz starte warzywa. Dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Smażyć wszystko aż warzywa zmiękną i odparują. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym, przestudzić, dodać natkę pietruszki i wymieszać wszystko ze sobą. Filety rybne smarować grubą warstwą mieszanki warzywnej i zwijać w roladki. Jeśli filety są szerokie przekroić na pół. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, ułożyć pionowo nasze roladki ciasno jedna przy drugiej i na wierzchu każdej położyć odrobinę masła. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika roladki przykryć na kilka minut folią aluminiową. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić pozostałą cebulę oraz pozostałą marchewkę i pietruszkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dodać 3 - 4 łyżki wody i poddusić aby warzywa lekko zmiękły. Dodać ok. szklanki wody, pół kostki grzybowej i śmietanę. Gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Rybę przed podaniem polać sosem a resztę przelać do sosjerki.
Smacznego!
2 komentarze:
Bardzo fajne danie;)
Chętnie się skuszę. Takie roladki muszą być pyszne. :)
Prześlij komentarz