Składniki:
- puszka masy makowej
- mleko
- olejek migdałowy
- 1 słodka bułka typu chałka
- dużo bakali typu rodzynki, orzechy włoskie, laskowe, suszone owoce, płatki migdałowe
Ugotować mak 30 - 40 min z mlekiem tak żeby masa miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Mleka dodajemy tak na oko. Pod koniec gotowania dodajemy olejek migdałowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy nasze bakalie, dokładnie mieszamy. Bułkę pozbawiamy skórki, pozostawiamy tylko miąższ. Na spód miski na sałatki kładziemy podzieloną na części bułkę, na nią masę makową i tak na zmianę. Ostatnia warstwa powinna być z maku. Na koniec dekorujemy płatkami migdałowymi. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
5 komentarze:
O, to ciekawa propozycja. Ja dotąd nie przepadałam za makiem, w tym roku wyjątkowo mi posmakował i wypróbowywałam różne możliwości. Może zatem warto przygotować makówkę na Sylwestra :))
Mniam! To musi być pyszne. Chętnie spróbuję. :)
Co za pyszności!
u nas robimy "makiełki" tzn mak jak u Ciebie tylko jeszcze miód ale podajemy z swojskim makaronem na ciepło polecam :-)
to - to ja lubię! mniam! :D
Szczęśliwego Nowego Roku! :)
Prześlij komentarz