Oj dawno mnie tu nie było. Wam też tak szybko minął ubiegły rok? Bo mi bardzo :) Czas na jakiś nowy przepis, żeby Wam się nie nudziło oczywiście :)
Składniki:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na niego pokrojoną cebulkę. Kurczaka myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do podsmażonej cebulki, dodajemy pokrojoną w średniej grubości plasterki marchewkę i zalewamy sosem Worcestershire. Dusimy wszystko przez 7 minut. W tym czasie płuczemy pieczarki i jeśli są bardzo małe to razem z korzonkami wrzucamy do pozostałych składników na patelni. Następnie dusimy całość ok. 15 minut. Dodajemy majeranek i doprawiamy pieprzem oraz solą morską. Wlewamy bulion rosołowy (ja przygotowałem taki z kostki drobiowej) i wszystko gotujemy ok. 10 minut. Do szklanki wlewamy śmietankę dodajemy mąkę i razem ucieramy aż zniknął nam gródki. Dodajemy jakieś 4 łyżki sosu z patelni. Kiedy śmietana z mąką uzyskają ładną konsystencję dodajemy je do gotującego się sosu, jednocześnie energicznie go mieszając. Zagęszczony sos możemy jeszcze doprawić pieprzem i solą morską i gotujemy ok. 7 minut. Jeśli będzie zbyt gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody. Sos podajemy z gotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
- 30 dag piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 średniej wielkości cebule
- 250 gram bardzo małych pieczarek
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego i soli morskiej
- szklanka bulionu drobiowego
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- 3 łyżki mąki
- olej
Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na niego pokrojoną cebulkę. Kurczaka myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do podsmażonej cebulki, dodajemy pokrojoną w średniej grubości plasterki marchewkę i zalewamy sosem Worcestershire. Dusimy wszystko przez 7 minut. W tym czasie płuczemy pieczarki i jeśli są bardzo małe to razem z korzonkami wrzucamy do pozostałych składników na patelni. Następnie dusimy całość ok. 15 minut. Dodajemy majeranek i doprawiamy pieprzem oraz solą morską. Wlewamy bulion rosołowy (ja przygotowałem taki z kostki drobiowej) i wszystko gotujemy ok. 10 minut. Do szklanki wlewamy śmietankę dodajemy mąkę i razem ucieramy aż zniknął nam gródki. Dodajemy jakieś 4 łyżki sosu z patelni. Kiedy śmietana z mąką uzyskają ładną konsystencję dodajemy je do gotującego się sosu, jednocześnie energicznie go mieszając. Zagęszczony sos możemy jeszcze doprawić pieprzem i solą morską i gotujemy ok. 7 minut. Jeśli będzie zbyt gęsty można rozrzedzić go odrobiną wody. Sos podajemy z gotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz