A dzisiaj zapiekanka wykonana według przepisu z bloga Dwie chochelki przez moją żonę :) Ja ostatnio zaniedbuję się kulinarnie, brak czasu i zmęczenie związane ze szkoleniem na nowe stanowisko pracy i dziesięciogodzinne zmiany lekko męczą. Ale obiecuję, że niedługo wszystko nadrobię :)
Składniki:
Rybę rozmrozić, oprószyć pieprzem i solą, obtoczyć w mące i smażyć na oleju aż będzie miała złoty kolor. Kalafiora ugotować na półtwardo. Do naczynia żaroodpornego włożyć rybę i rozdrobić oraz rozdrobnionego kalafiora, wszystko razem wymieszać (u Chochelek jest trochę inaczej, ale ta wersja jest też bardzo dobra). Do salaterki wylać śmietanę, dodać jajko i wsypać ser, doprawić pieprzem i solą oraz koperkiem i wszystko wymieszać, sosem polać naszą rybę wymieszaną z kalafiorem. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Składniki:
- 0,5 kg płatów rybnych (mintaj, panga lub inne)
- 0,5 kg kalafiora (w tym przepisie została użyta mieszanka mrożonego kalafiora i brokuły)
- 1 jajko
- 150 ml śmietany (tutaj użyta była angielska słodka śmietanka)
- 15 - 20 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
- koperek (może być świeży lub suszony)
- olej
Rybę rozmrozić, oprószyć pieprzem i solą, obtoczyć w mące i smażyć na oleju aż będzie miała złoty kolor. Kalafiora ugotować na półtwardo. Do naczynia żaroodpornego włożyć rybę i rozdrobić oraz rozdrobnionego kalafiora, wszystko razem wymieszać (u Chochelek jest trochę inaczej, ale ta wersja jest też bardzo dobra). Do salaterki wylać śmietanę, dodać jajko i wsypać ser, doprawić pieprzem i solą oraz koperkiem i wszystko wymieszać, sosem polać naszą rybę wymieszaną z kalafiorem. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podawać na gorąco.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz