Pages

sobota, 14 lipca 2012

Pieczarki w cieście

Kiedy wczoraj zobaczyłem przepis na te pieczarki na blogu Uwielbiam gotować od razu wiedziałem, że w ten weekend na 100% pojawią się na stole :) Wyglądają bardzo apetycznie i są bardzo smaczne. Polecam jako pyszną przekąskę podawaną zarówno za ciepło jak i na zimno. Moja wersja prawie niczym nie różni się od oryginału, jedynie zastąpiłem słodką paprykę, papryką ostrą :) 

Składniki:

  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka
  • olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli są zbyt duże przekroić na pół. Z jajek, mąki, mleka i 4 łyżek oleju, wyrobić mikserem ciasto. Powinno mieć ono gęstą konsystencję, doprawić solą, pieprzem i papryką. W rondelku mocno rozgrzać sporą ilość oleju słonecznikowego, pieczarki zaburzać w cieście tak aby dokładnie je pokryło i wkładać do gorącego oleju. Smażyć aż z każdej strony będą posiadały złoty kolor. Kiedy bedą gotowe wyjmować i układać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło lub zimno z sosem słodko kwaśnym lub z jakim preferujecie :)


Można podawać tak :)


Lub tak :)

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. też mi się ten przepis Ilonki spodobał, muszę przetestować

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodatkowo je faszeruję mięsem mielonym i dopiero smażę w cieście

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam, ale kiedyś popełnię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Panna Malwina a jak je maczasz wtedy w cieście ?
    zdradzisz szczegóły ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyłączam się do pytania Zmorki, bo też mnie to zastanawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne, takie na jeden kęsik. I śliczna zastawa :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bosz myślałam że zabłądziłam !!!
    ale ładniej teraz !
    Malwina co z tym przepisem ?!

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny pomysl na przekaske :) Musialy smakowac niesamowicie smacznie. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładnie wygląda!
    Przypuszczam, że równie pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń