Chociaż do wiosny zostało nam jeszcze trochę czasu, dzisiaj zaproponuje Wam coś wiosennego :) Może nie wygląda jakoś wystrzałowo ale bardzo fajnie smakuje!
Składniki:
Na patelni rozgrzewamy 1/4 kostki masła i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli dodajemy dokładnie umyte całe pieczarki. Wszystko dusimy ok. 3 minut i dodajemy sos Worcesterschire. Dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy kostkę rosołową, majeranek, paprykę, sól, pieprz oraz ziarenka smaku. Wszystko smażymy ok. 20 minut. Co jakiś czas dolewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy ok. szklankę wody. W kubku mieszamy mleko sojowe z mąką, tak aby nie było grudek i zagęszczamy tym nasz sos. Gotujemy wszystko 5 minut i odstawiamy. W dużym garnku gotujemy naszą fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie do miękkości. W rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i dodajemy do niego ok. 6 łyżek bułki tartej. Podsmażamy. Podajemy na gorąco, fasolkę polewając masłem z tartą bułką.
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg bardzo małych pieczarek
- 3 cebule
- 1/2 kostki masła
- 4 łyżki sosu Worcesterschire
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 3 łyżki mąki
- kostka rosołowa drobiowa
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- świeżo mielony pieprz czarny oraz sól morska
- pół łyżeczki ziarenek smaku (Winiary)
- 75 dag zielonej fasolki szparagowej
- bułka tarta
Na patelni rozgrzewamy 1/4 kostki masła i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli dodajemy dokładnie umyte całe pieczarki. Wszystko dusimy ok. 3 minut i dodajemy sos Worcesterschire. Dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy kostkę rosołową, majeranek, paprykę, sól, pieprz oraz ziarenka smaku. Wszystko smażymy ok. 20 minut. Co jakiś czas dolewamy odrobinę wody. Następnie dodajemy ok. szklankę wody. W kubku mieszamy mleko sojowe z mąką, tak aby nie było grudek i zagęszczamy tym nasz sos. Gotujemy wszystko 5 minut i odstawiamy. W dużym garnku gotujemy naszą fasolkę szparagową w lekko osolonej wodzie do miękkości. W rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i dodajemy do niego ok. 6 łyżek bułki tartej. Podsmażamy. Podajemy na gorąco, fasolkę polewając masłem z tartą bułką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz