Pages

niedziela, 3 października 2010

Zupa z dyni

A dzisiaj coś, co powstało jeszcze przed konkursem kulinarnym. Zupa a bardziej krem z dyni w wykonaniu mojej małżonki :) Zdjęcia potrawy wykonał Artur :)

Składniki:
  • olej
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 1 kilogram obranej, z usuniętymi ziarnkami i pokrojonej w kostkę dyni
  • ziarnka dyni, obrane
  • 700 ml rosołku z kostki warzywnego
  • 142 ml śmietanki kremówki (tutaj była użyta angielska double cream)
  • 4 kromki chleba tostowego
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, smażyć 5 minut, kiedy będzie szklista. Dodać pokrojoną dynię i smażyć kolejne 8-10 minut. Wlewamy bulion do patelni i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut (do czasu kiedy dynia będzie miękka). Dodajemy kremówkę i jeszcze kilka minut podgotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do innego naczynia. Chleb kroimy w kostkę i smażymy go na patelni. Kiedy chleb stanie się chrupiący, dodajemy obrane ziarnka dyni i smażymy kilka minut. Na talerzu wylewamy zupę, posypujemy chlebem z ziarnkami i konsumujemy :) Zupa na zdjęciach poniżej jest tylko z chlebem :)





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz