A dzisiaj coś, co powstało jeszcze przed konkursem kulinarnym. Zupa a bardziej krem z dyni w wykonaniu mojej małżonki :) Zdjęcia potrawy wykonał Artur :)
Składniki:
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, smażyć 5 minut, kiedy będzie szklista. Dodać pokrojoną dynię i smażyć kolejne 8-10 minut. Wlewamy bulion do patelni i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut (do czasu kiedy dynia będzie miękka). Dodajemy kremówkę i jeszcze kilka minut podgotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do innego naczynia. Chleb kroimy w kostkę i smażymy go na patelni. Kiedy chleb stanie się chrupiący, dodajemy obrane ziarnka dyni i smażymy kilka minut. Na talerzu wylewamy zupę, posypujemy chlebem z ziarnkami i konsumujemy :) Zupa na zdjęciach poniżej jest tylko z chlebem :)
Smacznego!
Składniki:
- olej
- 2 pokrojone w kostkę cebule
- 1 kilogram obranej, z usuniętymi ziarnkami i pokrojonej w kostkę dyni
- ziarnka dyni, obrane
- 700 ml rosołku z kostki warzywnego
- 142 ml śmietanki kremówki (tutaj była użyta angielska double cream)
- 4 kromki chleba tostowego
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, smażyć 5 minut, kiedy będzie szklista. Dodać pokrojoną dynię i smażyć kolejne 8-10 minut. Wlewamy bulion do patelni i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut (do czasu kiedy dynia będzie miękka). Dodajemy kremówkę i jeszcze kilka minut podgotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do innego naczynia. Chleb kroimy w kostkę i smażymy go na patelni. Kiedy chleb stanie się chrupiący, dodajemy obrane ziarnka dyni i smażymy kilka minut. Na talerzu wylewamy zupę, posypujemy chlebem z ziarnkami i konsumujemy :) Zupa na zdjęciach poniżej jest tylko z chlebem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz