Pages

sobota, 2 października 2010

Nudle z woka


Jak zapewne wiecie 30 września przypada dzień chłopaka. W związku z tym moja małżonka zrobiła mi bardzo miłą niespodziankę i podarowała mi taki prawdziwie profesjonalny wok, który nie przypala gotowanych w nim potraw i ma świetny wygląd. Dzisiaj przyszedł czas na wypróbowanie owego cuda. I tak powstała potrawa z pysznym makaronem nudle.

Składniki:
  • 25 dag schabu
  • 2 średniej wielkości cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 7 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • pół ostrej papryczki habanero (jeśli nie znajdziecie to może być zwykła chili), więcej o papryce habanero TUTAJ
  • 25 dag ananasa z puszki
  • 1 łyżeczka przyprawy do chińszczyzny (Apetita)
  • 750 ml bulionu z kostki (grzybowego)
  • sól
  • 25 dag makaronu nudle
Przygotowanie:

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (do woka najlepiej używać zwykłego oleju słonecznikowego) i dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać pokrojony w kostkę schab. Smażyć ok. 10 minut i dodać pokrojone w większe kawałki pieczarki, oraz w plasterki marchewkę. Wszystko razem smażyć 7 minut, następnie dodać pokrojoną w średniej wielkości kawałki czerwoną paprykę oraz bardzo drobniutko pokrojoną papryczkę habanero. Doprawić przyprawą do potraw chińskich. Wszystko razem smażyć do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa, zalać bulionem i wsypać dobrze pokruszony makaron nudle (jeśli się go nie uda do końca pokruszyć, to nic strasznego, podczas gotowania on po prostu się nam ładnie oddzieli). Przykryć wok i gotować wszystko razem 15 minut, między czasie mieszając, doprawiając solą i dolewając wodę, kiedy makaron wchłonie tą z woka. Podawać na gorąco.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz