Dawno niczego tutaj nie było, trochę z lenistwa a trochę z braku czasu potrawy zapomniały o tym miejscu :) Dzisiaj smaczna propozycja na sobotni obiad taka wegetariańska :)
Składniki:
Naleśniki:
W głębokiej misce mieszamy ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe, uważając żeby nie było grudek, możemy użyć blendera w celu lepszego ich połączenia. Odstawiamy na bok. Pieczarki obieramy ze skóry, jeśli są bardzo małe to tylko myjemy. Kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy do czasu aż się nam zeszkli i dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko razem smażymy do czasu aż cała woda z pieczarek nam odparuje. Między czasie dodajemy kostkę rosołową i ziarenka smaku. Doprawiamy pieprzem i solą. Kiedy pieczarki będą gotowe. Smażymy naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Następnie na każdy naleśnik nakładamy porcję pieczarek, zwijamy go w rulonik i układamy w naczyniu do zapiekania. Jeśli zachodzi potrzeba układania naleśników warstwowo, każdą warstwę posypujemy obficie serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut, uważając żeby ser się nie przypalił. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Składniki:
Naleśniki:
- 1 litr mleka
- ok. szklanki mąki, może trochę więcej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę mniej niż 1/4 szklanki oleju
- 2 kilogramy pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka ziarenek smaku (Winiary)
- 1 warzywna kostka rosołowa
- pieprz i sól
- olej
- 40 dag żółtego startego sera
W głębokiej misce mieszamy ze sobą składniki na ciasto naleśnikowe, uważając żeby nie było grudek, możemy użyć blendera w celu lepszego ich połączenia. Odstawiamy na bok. Pieczarki obieramy ze skóry, jeśli są bardzo małe to tylko myjemy. Kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy do czasu aż się nam zeszkli i dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko razem smażymy do czasu aż cała woda z pieczarek nam odparuje. Między czasie dodajemy kostkę rosołową i ziarenka smaku. Doprawiamy pieprzem i solą. Kiedy pieczarki będą gotowe. Smażymy naleśniki z obu stron na rumiany kolor. Następnie na każdy naleśnik nakładamy porcję pieczarek, zwijamy go w rulonik i układamy w naczyniu do zapiekania. Jeśli zachodzi potrzeba układania naleśników warstwowo, każdą warstwę posypujemy obficie serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut, uważając żeby ser się nie przypalił. Podajemy na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz