I kolejny deserek w wykonaniu mojej żony. Tym razem z wykorzystaniem pysznego mascarpone :)
Składniki:
Rozpuścić w rondelku białą czekoladę (można to zrobić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), przełożyć ją do dużej i głębokiej miski. Następnie dodać jeden serek mascarpone i wymieszać z czekoladą. Dodać drugi serek i znowu wymieszać. Śmietankę (kremówkę), ubić z cukrem na gęstą ale nie sztywną masę i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopty nasączyć w kawie a truskawki pokroić na drobne kawałki. W głębokich pucharkach układać warstwami biszkopty, krem i truskawki. Wstawić do lodówki. Podawać schłodzone!
Smacznego!
Składniki:
- 500 gram mascarpone
- 250 gram truskawek (mogą być inne owoce typu czarne jagody, lub amerykańska borówka)
- 2 łyżki cukru
- 550 ml kremówki (my użyliśmy angielskiej śmietanki Whipping cream)
- 1 biała czekolada
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- pół szklanki kawy
Rozpuścić w rondelku białą czekoladę (można to zrobić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), przełożyć ją do dużej i głębokiej miski. Następnie dodać jeden serek mascarpone i wymieszać z czekoladą. Dodać drugi serek i znowu wymieszać. Śmietankę (kremówkę), ubić z cukrem na gęstą ale nie sztywną masę i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopty nasączyć w kawie a truskawki pokroić na drobne kawałki. W głębokich pucharkach układać warstwami biszkopty, krem i truskawki. Wstawić do lodówki. Podawać schłodzone!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz