Pages

wtorek, 13 lipca 2010

Mini tiramisu


I kolejny deserek w wykonaniu mojej żony. Tym razem z wykorzystaniem pysznego mascarpone :)

Składniki:
  • 500 gram mascarpone
  • 250 gram truskawek (mogą być inne owoce typu czarne jagody, lub amerykańska borówka)
  • 2 łyżki cukru
  • 550 ml kremówki (my użyliśmy angielskiej śmietanki Whipping cream)
  • 1 biała czekolada
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • pół szklanki kawy
Przygotowanie:

Rozpuścić w rondelku białą czekoladę (można to zrobić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce), przełożyć ją do dużej i głębokiej miski. Następnie dodać jeden serek mascarpone i wymieszać z czekoladą. Dodać drugi serek i znowu wymieszać. Śmietankę (kremówkę), ubić z cukrem na gęstą ale nie sztywną masę i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopty nasączyć w kawie a truskawki pokroić na drobne kawałki. W głębokich pucharkach układać warstwami biszkopty, krem i truskawki. Wstawić do lodówki. Podawać schłodzone!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz