Pages

niedziela, 11 lipca 2010

Barszcz czerwony z bobem


  Takiego barszczu jeszcze nie gotowałem. W moim rodzinnym domu w skład barszczu czerwonego zwykle wchodziły buraki, marchewka i czasami fasolka szparagowa. Dzisiejszy barszcz zwykle gotowała moja szwagierka, no ale z braku szwagierki, dzisiaj gotowałem ja :) Zupa ta bierze udział w Letnim Festiwalu Zup

Składniki:
  • 3 średniej wielkości czerwone buraki
  • 1/4 główki białej kapusty
  • garść świeżego bobu
  • 20 dag żeberek
  • 2 marchewki
  • 2 młode ziemniaki
  • 1 łyżka octu
  • ziele angielskie, liść laurowy, kostka rosołowa wołowa
  • sól
  • śmietana (w tym wypadku była to angielska śmietanka)
  • 4 litry wody
Przygotowanie:


Do dużego garnka wlać wodę i włożyć umyte żeberka. Ugotować je. Buraki obrać i 2,5 buraka pokroić w cienkie paski, a połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane buraki wrzucić do wody, z której wcześniej wyjęliśmy żeberka. Ponownie zacząć gotować. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, dodać do gotujących się buraków. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i również wrzucić do garnka. Kapustę pokroić tak jak kroimy do surówek i również do garnka. Bob możemy podać na dwa sposoby. Możemy go ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie (gotujemy ok. 15 minut) i następnie dodać do barszczu dopiero na talerzu, albo dodać do barszczu w tym momencie i gotować go razem z nim. Dodać 5 ziarenek ziela angielskiego i jeden liść laurowy, wrzucamy kostkę rosołową i doprawiamy solą. Kiedy wszystko będzie już miękkie dodać łyżkę octu. Gotować jeszcze 5 minut i zabielić śmietaną. Podawać na gorąco!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz