Składniki:
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulkę. Mięsko myjemy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do cebuli. Kiedy na patelni pojawi się woda, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę marchewkę i wszystko smażymy aż cała woda zniknie. Wtedy dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki jak najgrubsze. I znowu smażymy do czasu aż zniknie nam woda i pozostanie sam olej. Wtedy dodajemy cały sos i dokładnie mieszamy. Ogień maksymalnie zmniejszamy i dusimy wszystko aż będzie bardzo, bardzo, bardzo gęste. Dania nie przyprawiamy, a to dlatego, że sos ma niepowtarzalny smak i zapach oraz odpowiednio jest doprawiony, dlatego też wszystkie inne przyprawy wypcaczyły by jego smak.
Podajemy tak, na frytkach:
Lub oddzielnie z sałatką i w tym wypadku angielskim cydrem gruszkowym:
Smacznego!
- 0,5 kilograma wieprzowiny
- 1 marchewka
- 30 dag pieczarek
- 2 średnie cebule
- olej
- półlitrowy słoiczek sosu Tikka masala (szukać w supermarketach na stoiskach z przyprawami i sosami orientalnymi typu: meksykańskie, indyjskie itp. Lub szukać przy tortillkach)
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulkę. Mięsko myjemy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do cebuli. Kiedy na patelni pojawi się woda, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę marchewkę i wszystko smażymy aż cała woda zniknie. Wtedy dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki jak najgrubsze. I znowu smażymy do czasu aż zniknie nam woda i pozostanie sam olej. Wtedy dodajemy cały sos i dokładnie mieszamy. Ogień maksymalnie zmniejszamy i dusimy wszystko aż będzie bardzo, bardzo, bardzo gęste. Dania nie przyprawiamy, a to dlatego, że sos ma niepowtarzalny smak i zapach oraz odpowiednio jest doprawiony, dlatego też wszystkie inne przyprawy wypcaczyły by jego smak.
Podajemy tak, na frytkach:
Lub oddzielnie z sałatką i w tym wypadku angielskim cydrem gruszkowym:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz