Pages

sobota, 31 października 2009

Wieprzowina w sosie Tikka masala


Składniki:
  • 0,5 kilograma wieprzowiny
  • 1 marchewka
  • 30 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • olej
  • półlitrowy słoiczek sosu Tikka masala (szukać w supermarketach na stoiskach z przyprawami i sosami orientalnymi typu: meksykańskie, indyjskie itp. Lub szukać przy tortillkach)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulkę. Mięsko myjemy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do cebuli. Kiedy na patelni pojawi się woda, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę marchewkę i wszystko smażymy aż cała woda zniknie. Wtedy dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki jak najgrubsze. I znowu smażymy do czasu aż zniknie nam woda i pozostanie sam olej. Wtedy dodajemy cały sos i dokładnie mieszamy. Ogień maksymalnie zmniejszamy i dusimy wszystko aż będzie bardzo, bardzo, bardzo gęste. Dania nie przyprawiamy, a to dlatego, że sos ma niepowtarzalny smak i zapach oraz odpowiednio jest doprawiony, dlatego też wszystkie inne przyprawy wypcaczyły by jego smak.

Podajemy tak, na frytkach:



Lub oddzielnie z sałatką i w tym wypadku angielskim cydrem gruszkowym:



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz