Składniki:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, to samo robimy z cebulą. Wszystko mieszamy i dodajemy jajka oraz mąkę, doprawiając do smaku. Na patelni rozgrzewamy smalec i łyżką nakładamy masę tworząc placuszki. Smażymy z obu stron do czasu aż będą brązowe. Podajemy z kwaśną śmietaną, ekspresowym czerwonym barszczykiem, lub sosem węgierskim (przepis niedługo). Najlepsze za gorąco.
Smacznego!
- 6 - 7 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 7 - 10 łyżek mąki
- sól, pieprz, papryka w proszku
- smalec
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, to samo robimy z cebulą. Wszystko mieszamy i dodajemy jajka oraz mąkę, doprawiając do smaku. Na patelni rozgrzewamy smalec i łyżką nakładamy masę tworząc placuszki. Smażymy z obu stron do czasu aż będą brązowe. Podajemy z kwaśną śmietaną, ekspresowym czerwonym barszczykiem, lub sosem węgierskim (przepis niedługo). Najlepsze za gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz