Pages

poniedziałek, 23 lutego 2009

Domowy kebab

A teraz coś dla tych, którzy mają daleko do Fast fooda, albo mają przykre doświadczenia z tego typu żywnością, oraz dla tych którzy lubią wiedzieć co jedzą :P Zakochany w chlebie Pita, dzisiaj proponuję kebaby w polskiej domowej wersji :)

Składniki:
  • 3 chleby pita
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 7 - 10 pieczarek
  • żółty ser w plasterkach
  • majonez, ketchup
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i wszystkie inne przyprawy na jakie mamy ochotę
Przygotowanie:

Pieczarki obrać i pokroić, cebulkę obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy wysypać pieczarki i cebulę, podsmażyć, aż pieczarki ściemnieją, dodać pokrojona w kostkę pierś z kurczaka i w paski paprykę. Podsmażyć aż kurczak będzie miękki, dodając przyprawy według uznania. Chleb pita przekroić na połowę tak jak kroimy Bułkę na hamburgera i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2 - 3 minuty.Wyjąć, rozłożyć uważając aby nie rozerwać i na każdą spodnią warstwę położyć 2 plasterki sera, następnie na ser kładziemy przygotowane warzywa z kurczakiem i przykrywamy kolejnymi 2 plasterkami sera. Zakrywamy górną częścią chleba i znowu wkładamy wszystko do piekarnika na jakieś 3 minuty (uważać aby ser za bardzo się nie rozpuścił). Po wyjęciu z piekarnika otwieramy, dokładamy majonez i ketchup, zamykamy i przechodzimy do konsumpcji :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz