Pages

piątek, 13 lutego 2009

Papryka faszerowana


Składniki:
  • 6 papryk kolorowych (oprócz zielonej, bo nie bardzo się nadaje)
  • 2 cebulki
  • 2 woreczki ryżu błyskawicznego
  • 40 - 50 dag mięsa mielonego
  • vegeta, sól, pieprz, bazylia, oregano
  • smalec
Przygotowanie:

Długim nożem wyciąc gniazda nasienne dokładnie oczyszczając paprykę z ziarek. Wydranżamy w miejscu gdzie papryka ma zieloną łodyżkę. Ugotować ryż według przepisu dodając do wody łyżkę vegety, bazylię i oregano. Cebulkę podsmażyć na smalcu do czasu aż będzie rumiana. Ryż wysypać do głębokiej miski. Mięso mielone, podsmażyć na patelni aż zmieni kolor i następnie połączyć go z ryżem. Dodać do tego cebulkę, trochę soli, pieprzu i niewiele ziół. Paprykę nabić farszem i wstawić do naczynia żaroodpornego otworami do dołu. Wlać trochę wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. godziny, aż papryka będzie miękka.



 





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz