Składniki:
Żeberka zalać wodą w garnku (wody ok 3 litrów) i gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tartce o dużych oczkach (6 - 12 sztuk, w zależności jaką chcemy mieć kwaśną), wkładamy je na patelnie. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tartce o dużych oczkach i dodajemy ją do ogórków. Dodajemy do tego kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko razem smażymy przez 10 - 20 minut. Z wody wyjmujemy żeberka i dzielimy je na drobne kawałki. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Między czasie obieramy cebulkę i kładziemy ją całą na palniku, lekko ją przypalając. Dodajamy do gotujących się ziemniaków. Pod koniec, kiedy ziemniaki będą już w mairę miękkie dodajemy smażone ogórki i marchewkę. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy mięsne kawałki. Kiedy ziemniaki, ogórki i marchewka będą miękkie, nalewamy zupę do salaterek i tuż przed konsumpcją dokładamy do salaterki łyżkę śmietany.
Smacznego!
- 40 dag żeberek
- słoik ogórków kiszonych
- 3 - 4 marchewki
- 5 - 6 ziemniaków
- liść laurowy, ziele angielskie, kostka rosołowa, sól, pieprz
- śmietana (kwaśna)
- mała cebulka
Żeberka zalać wodą w garnku (wody ok 3 litrów) i gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tartce o dużych oczkach (6 - 12 sztuk, w zależności jaką chcemy mieć kwaśną), wkładamy je na patelnie. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tartce o dużych oczkach i dodajemy ją do ogórków. Dodajemy do tego kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko razem smażymy przez 10 - 20 minut. Z wody wyjmujemy żeberka i dzielimy je na drobne kawałki. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Między czasie obieramy cebulkę i kładziemy ją całą na palniku, lekko ją przypalając. Dodajamy do gotujących się ziemniaków. Pod koniec, kiedy ziemniaki będą już w mairę miękkie dodajemy smażone ogórki i marchewkę. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy mięsne kawałki. Kiedy ziemniaki, ogórki i marchewka będą miękkie, nalewamy zupę do salaterek i tuż przed konsumpcją dokładamy do salaterki łyżkę śmietany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz