Pages

środa, 21 stycznia 2009

Naleśniki


Składniki:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 szklanka mąki (może być mniej)
  • olej
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • cukier
  • ok 20 dag białego sera
  • dżem
Przygotowanie:

Do wysokiej miski wlewamy mleko, oraz powoli zaczynamy dodawać mąkę, jednocześnie miksujac. Do ciasta dodajemy całe jajko, cukier waniliowy i niewielką ilość zwykłego cukru (jeśli nie lubimy słodkich naleśników możemy zrezygnować z cukru). Na końcu dodajemy ok 1/4 szklanki oleju. Wszystko razem miksujemy. Mąki dajemy tyle aby ciasto nie było zbyt gęste tak aby można je było wylewać na patelnię łyżką do nalewania zup. Na patelnię wylewamy trochę oleju (może być smalec) i mocno go podgrzewamy.Wylewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron. Pierwszy naleśnik zwykle się nie udaje ale ma on za zadanie przygotować nam patelnię na następne. Zwykle po tym naleśniku nie używamy już oleju, wystarcza ten w cieście. Ale w razie konieczności można użyc odrobinki. Gotowe nalesniki zawijamy z dżemem lub białym serem wymieszanym z cukrem. Naleśniki z serem możemy jeszcze zapiec w piekarniku. Mają lepszy smak. Naleśniki podajemy z bitą śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz