Pages

czwartek, 29 stycznia 2009

Makaron z pulpetami

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 3 cebule
  • por
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 marchewki
  • pomidory w puszce
  • sos bolonese ze słoiczka
  • 20 dag mozzarelli
  • smalec
  • przyprawy: bazylia, oregano, czosnek granulowany, kostka rosołowa
  • makaron spaghetti lub lingwine (ten bardziej lubię)
Przygotowanie:

Mieso mielone wymieszać z 1 cebulka pokrojoną w kostkę, jajkiem, oraz bułką tartą. Tak aby wyszła nam mieszanka podobna w konsystencji do mielonych, posolić i dodać pieprzu. Z uzyskanej masy tworzyć kulki średnicy ok. 3 cm. Na patelnie wyłożyć ok. 3 łyżek smalcu, pokroić dwie cebulki w kostkę oraz pora i zarumienić, następnie wyłożyć na patelnię nasze pulpety i smażyć ok 15 minut jednocześnie podlewając wodą. Mieszać delikatnie aby się nie rozwaliły. Między czasie dodać starta na gróbych oczkach marchewkę i pomidory z puszki. Po 15 minutach na patelnię wylać ze słoiczka sos i wszystko gotować jeszcze ze 20 minut, dodając przyprawy według uznania. W tym samym czasie ugotować makaron według przepisu. Nałożyć na tależ porcję makaronu i na niego sos z pulpetami. Podawać na gorąco posypane serem.





Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz