Składniki:
Mieso mielone wymieszać z 1 cebulka pokrojoną w kostkę, jajkiem, oraz bułką tartą. Tak aby wyszła nam mieszanka podobna w konsystencji do mielonych, posolić i dodać pieprzu. Z uzyskanej masy tworzyć kulki średnicy ok. 3 cm. Na patelnie wyłożyć ok. 3 łyżek smalcu, pokroić dwie cebulki w kostkę oraz pora i zarumienić, następnie wyłożyć na patelnię nasze pulpety i smażyć ok 15 minut jednocześnie podlewając wodą. Mieszać delikatnie aby się nie rozwaliły. Między czasie dodać starta na gróbych oczkach marchewkę i pomidory z puszki. Po 15 minutach na patelnię wylać ze słoiczka sos i wszystko gotować jeszcze ze 20 minut, dodając przyprawy według uznania. W tym samym czasie ugotować makaron według przepisu. Nałożyć na tależ porcję makaronu i na niego sos z pulpetami. Podawać na gorąco posypane serem.
Smacznego!
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 3 cebule
- por
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 marchewki
- pomidory w puszce
- sos bolonese ze słoiczka
- 20 dag mozzarelli
- smalec
- przyprawy: bazylia, oregano, czosnek granulowany, kostka rosołowa
- makaron spaghetti lub lingwine (ten bardziej lubię)
Mieso mielone wymieszać z 1 cebulka pokrojoną w kostkę, jajkiem, oraz bułką tartą. Tak aby wyszła nam mieszanka podobna w konsystencji do mielonych, posolić i dodać pieprzu. Z uzyskanej masy tworzyć kulki średnicy ok. 3 cm. Na patelnie wyłożyć ok. 3 łyżek smalcu, pokroić dwie cebulki w kostkę oraz pora i zarumienić, następnie wyłożyć na patelnię nasze pulpety i smażyć ok 15 minut jednocześnie podlewając wodą. Mieszać delikatnie aby się nie rozwaliły. Między czasie dodać starta na gróbych oczkach marchewkę i pomidory z puszki. Po 15 minutach na patelnię wylać ze słoiczka sos i wszystko gotować jeszcze ze 20 minut, dodając przyprawy według uznania. W tym samym czasie ugotować makaron według przepisu. Nałożyć na tależ porcję makaronu i na niego sos z pulpetami. Podawać na gorąco posypane serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz