Składniki:
Przygotowanie:
Mięso pokroić w spore kawałki, obsypać przyprawami i odstwaić na godzinę do lodówki. Następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i wyłożyć go na patelnię na mocno rozgrzany smalec. Smażyć do czasu aż bułka się zarumieni, następnie przełożyć mięsko w naczynie do zapiekania, na patelnię wlać ok. szklanki wody (moze byc więcej) dodać do niej sporo bułki tartej i zrobić tzw. zasmażkę. Dodac to do mięska i wszystko wsadzić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200 stopni. Piec ok 40 - 50 minut, miedzy czasie podlewać wodą i mieszać. Im dłużej pieczone, tym jest bardziej kruche i smaczne, uważać aby się nie przypaliło. Podawać z ziemniakami i sałatką.
Smacznego!
- 1 kg mięsa (karczek lub łopatka)
- przyprawy: bazylia, papryka w proszku, pieprz, sól, czosnek granulowany
- bułka tarta
- kostka smalcu
- woda
Przygotowanie:
Mięso pokroić w spore kawałki, obsypać przyprawami i odstwaić na godzinę do lodówki. Następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej i wyłożyć go na patelnię na mocno rozgrzany smalec. Smażyć do czasu aż bułka się zarumieni, następnie przełożyć mięsko w naczynie do zapiekania, na patelnię wlać ok. szklanki wody (moze byc więcej) dodać do niej sporo bułki tartej i zrobić tzw. zasmażkę. Dodac to do mięska i wszystko wsadzić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 - 200 stopni. Piec ok 40 - 50 minut, miedzy czasie podlewać wodą i mieszać. Im dłużej pieczone, tym jest bardziej kruche i smaczne, uważać aby się nie przypaliło. Podawać z ziemniakami i sałatką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz