Pages

sobota, 30 lipca 2011

KsK czyli kurczak słodko kwaśny


Dzisiejszy obiad spodoba się osobom nie lubiącym spędzać dużo czasu w kuchni. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam fanom słodko kwaśnych smaków :)

Składniki:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub zwykłej pszennej
  • 1/2 filiżanki niesłodzonego soku z anansa
  • 1 filiżanka dżemu lub sosu z żurawiny
  • 1/2 filiżanki sosu barbecue
  • 500 gram piersi z kurczaka lub chudej wieprzowiny
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 3/4 filiżanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki czosnku w occie balsamicznym, lub 2 ząbki zwykłego posiekanego
  • 15 dag malutkich pieczarek
Przygotowanie:

W salaterce wymieszać mąkę kukurydzianą z sokiem ananasowym do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać sos żurawinowy i barbecue, wymieszać i odstawić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić do niej poszatkowaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać pokrojonego w grubą kostkę kurczaka. Wszystko razem smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Dodać sól i paprykę w proszku oraz całe pieczarki, jeśli są zbyt duże przekroić je na pół. Wszystko dusić 10 minut. Dodać pokrojoną w paski paprykę i ananasa. Dusić 5 minut i dodać nasz sos żurawinowy. Wszystko razem dusić do czasu aż sos zgęstnieje. Podawać z noodle lub ryżem ugotowanym na sypko w nie osolonej wodzie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz