Pages

czwartek, 11 listopada 2010

Sałatka z tuńczyka II


Wecie że 11 listopada to nie tylko Dzień Niepodległości obchodzony w Polsce? To również tzw. Dzień Pamięci lub potocznie zwany Dniem maka, obchodzony w Wielkiej Brytanii. W tym dniu Brytyjczycy wspominają wszystkich żołnierzy poległych na frontach wojennych. Z wybiciem godziny 11 rano cała Wielka Brytania zamiera na 2 minuty wspominając tych co walczyli o wolność. Radio przestaje nadawać swoje audycje, w zakładach pracy ludzie przerywają to co robią i milczą. Innym symbolem tego święta jest mały kwiat czerwonego maku przyczepiony do ubrania na klatce piersiowej i stąd pochodzi ta druga bardziej potoczna nazwa Dnia Pamięci. Historia czerwonego maku związana jest z bitwą jaką stoczyli Brytyjczycy podczas I wojny światowej pod Flandrią. Była to jedna z najkrwawszych bitew I Wojny Światowej, podczas której zakwitły właśnie czerwone maki, a ich kolor symbolizuje przelaną krew na wojnie.
To tyle jeśli chodzi o 11 listopada w Wielkiej Brytanii gdzie mieszkam od ponad dwóch lat. A teraz czas na coś pysznego :)

Składniki:
  • 20 dag tuńczyka w oleju
  • 1,5 czerwonej cebulki
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • puszka kukurydzy
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 1,5 łyżki jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczki musztardy kremskiej
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:


Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, przełożyć do dużej głębokiej miski. Dodać odsączoną kukurydzę i odsączonego, podrobionego tuńczyka. Cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do reszty składników, wsypać starty ser. Dodać jogurt, musztardę i majonez i wszystko razem dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz