Pages

sobota, 29 maja 2010

Babka jogurtowa na zimno


Wędrując wczoraj po internecie natrafiłem na TEN przepis :) Od razu pobiegłem do sklepu po potrzebne składniki i zacząłem tworzyć :) Z lekkimi modyfikacjami powstała taka oto babka :)

Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 700 gram jogurtu naturalnego
  • 2 serki homogenizowane truskawkowe (Jogobella)
  • 4 łyżki żelatyny
  • 50 gram wiórków kokosowych (zamiast wiórków można dodać świeże owoce truskawki lub maliny albo czarne jagody)
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:

Rozpuścić galaretkę w takiej ilości wody jak pisze na opakowaniu zmniejszonej o 1/3, odstawić do zastygnięcia. W salaterce wymieszać jogurty, serki homogenizowane, cukier i wiórka kokosowe. Kiedy galaretka stężeje. Rozpuścić w ok. 3/4 szklanki wrzącej wody żelatynę i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będzie już letnia dodać ją do masy jogurtowo - serowej i wymieszać. Wstawić do lodówki. W tym czasie wyjąc galaretkę na deskę do krojenia (żeby było łatwiej wstawić pojemnik z galaretką na chwilę do bardzo gorącej wody, następnie wyjąć pojemnik odwrócić do góry dnem i galaretka powinna wypaść) i pokroić w kostkę. Kiedy masa jogurtowa zacznie gęstnieć dodać do niej pokrojoną galaretkę i owoce (jeśli dodajemy owoce to rezygnujemy z dodania wiórek kokosowych). Mieszamy i wstawiamy do lodówki aż całkowicie stężeje. Kiedy to nastąpi postępujemy podobnie jak z galaretką wstawiając salaterkę z babką do ciepłej wody, odwracamy do góry dnem i wykładamy ją na duży płaski talerz. Danie jest według mnie wyśmienite w upalne dni jako taki zamiennik dla lodów.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz