Pages

sobota, 7 listopada 2009

Linguine w sosie korma

Dzisiaj kolejny przepis z rodzaju sosy świata. Po indyjskim sosie tikka, przyszedł czas na sos korma, jest to łagodniejsza wersja tikki. sos ten posiada kokosowy smak z dużą ilością kolendry. Zwykle jest sosem podawanym z mięsem indyka i ryżem. Ja proponuje Wam sos z kurczakiem i makaronem linguine.

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 kostka rosołowa
  • olej
  • 1 słoiczek sosu Korma (szukać na stoiskach z indyjską żywnością)
  • makaron Linguine
  • sól
Przygotowanie:

 Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zarumieni, dodajemy pokrojone w grube plastry pieczarki i w plasterki marchewkę. Następnie pokrojone w grubą kostkę pierś z kurczaka i kostkę rosołową. Smażymy aż ubędzie nam sosu i dodajemy słoiczek Kormy. Dusimy wszystko do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Kiedy sos bedzie nam dochodził, w głębokim garnku gotujemy ok 4 litrów wody z solą i 3 łyżkami oleju. Dodajemy makaron i czekamy aż będzie miękki. Danie podajemy na gorąco. Sosu niczym już nie przyprawiamy.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz