Pages

poniedziałek, 17 sierpnia 2009

Jajecznica z beconem na ostro


Jak wszyscy wiedzą, jajecznica jest dosyć łatwą i nudną potrawą i nie trzeba zbyt dużych umiejętności aby ją przyrządzić. Aby było inaczej, dzisiaj urozmaicimy troszeczkę standardowy przepis na jajeczka o nowe składniki :) Podana proporcja jest na jedną osobę.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 cebulka
  • 2 plasterki cieniutkie surowego boczku (najlepiej podwędzonego)
  • 2 plasterki szynki wędzonej
  • olej
  • przyprawa do grilla, pieprz, chili mielone, sól
  • 5 - 10 dag mozzarelli startej
Przygotowanie:

Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę i zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i tak samo szynkę, smażyć aż boczek będzie miękki i przypieczony. Następnie doprawić przyprawami (ostrość i ilość przypraw ustalamy sami) i wybić na patelnię jajka. Dodać mozzarellę i smażyć do uzyskania porządanej przez nas konsystencji jajek (ja lubię bardziej rzadkie). Podawać z chlebem (ja czasami polewam jeszcze keczupem).



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz