Jak wszyscy wiedzą, jajecznica jest dosyć łatwą i nudną potrawą i nie trzeba zbyt dużych umiejętności aby ją przyrządzić. Aby było inaczej, dzisiaj urozmaicimy troszeczkę standardowy przepis na jajeczka o nowe składniki :) Podana proporcja jest na jedną osobę.
Składniki:
Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę i zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i tak samo szynkę, smażyć aż boczek będzie miękki i przypieczony. Następnie doprawić przyprawami (ostrość i ilość przypraw ustalamy sami) i wybić na patelnię jajka. Dodać mozzarellę i smażyć do uzyskania porządanej przez nas konsystencji jajek (ja lubię bardziej rzadkie). Podawać z chlebem (ja czasami polewam jeszcze keczupem).
Smacznego!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 cebulka
- 2 plasterki cieniutkie surowego boczku (najlepiej podwędzonego)
- 2 plasterki szynki wędzonej
- olej
- przyprawa do grilla, pieprz, chili mielone, sól
- 5 - 10 dag mozzarelli startej
Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę i zeszklić. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek i tak samo szynkę, smażyć aż boczek będzie miękki i przypieczony. Następnie doprawić przyprawami (ostrość i ilość przypraw ustalamy sami) i wybić na patelnię jajka. Dodać mozzarellę i smażyć do uzyskania porządanej przez nas konsystencji jajek (ja lubię bardziej rzadkie). Podawać z chlebem (ja czasami polewam jeszcze keczupem).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz