Składniki:
• 20 dag filetów rybnych np. mintaj
• 20 dag pieczarek
• 2 woreczki ryżu błyskawicznego
• czerwona, zielona i żółta papryka,1 szklanka rosołu z kostki
• zielony groszek konserwowy, cebula, pomidory konserwowe krojone
• sól, wegeta, zioła (pietruszka, bazylia, oregano itp.), olej
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej, i pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na złoty kolor i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, smażymy 5-7 minut i dodajemy pokrojoną paprykę, smazymy jeszcze 5 minut i dokładamy do tego pomidory konserowe.
2. Gotujemy ryż według przepisu, odsączamy go i dodajemy do wczesniej smażonych warzyw. Wszystko mieszamy i smażymy przez 5 minut. Pod koniec wsypujemy do tego zielony groszek i doprawiamy do smaku solą pieprzem i wegetą i dalej smażymy przez 10 minut. Na koniec dodajemy rosołek. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
3. W tym czasie solimy filety rybne i bez panierki obsmażamy w oleju aż będą miękkie. Następnie dzielimy je na bardzo małe kawałeczki. Po 30 minutach wyjmujemy z piekarnika zapiekanę, do której dodajemy pokruszoną rybę oraz zioła. wszystko bardzo delikatnie mieszamy i wstawiamy na nastepne 10 minut do piekarnika.
4. Do zapiekanki bardzo pasuje białe wino :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz