niedziela, 29 grudnia 2013

Śledzie z pieczarkami

Śledzie z pieczarkami to kolejna tegoroczna potrawa świąteczna, którą spokojnie mogę zaliczyć do tych ulubionych, Zawsze smakowało mi połączenie śledzie, pieczarek i koncentratu pomidorowego. Na pewno za rok znowu zagoszczą na moim wigilijnym stole :) Przepis na te śledziki znalazłem Tutaj

Składniki:

  • 0,5 kilograma solonych filetów śledziowych
  • 4 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:

2 -3 godziny przed przygotowaniem potrawy, śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy. Przez ten czas zmieniamy wodę kilka razy. Kiedy uznamy, że są już wystarczająco mało słone, dokładnie odsączamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli i wszystko razem dusimy do miękkości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie chwilę podgrzewamy, dokładnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia (jeśli dodamy śledzie zanim pieczarki i cebula ostygną to po prostu śledzie się nam rozpadną). Kiedy pieczarki z cebulką będą już zimne, dodajemy oliwę z oliwek i śledzie, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podajemy schłodzone.


Smacznego!

piątek, 27 grudnia 2013

Indyk faszerowany boczkiem i żurawiną

Jedną z potraw przygotowanych prze ze mnie na tegoroczne święta była pierś indyka faszerowana boczkiem i suszoną żurawiną. Ta pyszna potrawa nadaje się nie tylko na świąteczny czas ale również na inne okazje. Wszystkim bardzo smakowała :)

Składniki:

  • 1 pierś indyka
  • 25 dag boczku surowego pokrojonego w drobną kostkę
  • 300 gram suszonej żurawiny
  • 4 łyżki musztardy francuskiej takiej z ziarenkami
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie:

Pierś indyka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem i położyć na desce do krojenia. Nożem o ostrym zakończeniu nacinać otwory w piersi i wpychać do nich na przemian żurawinę (100 - 150 gram) i boczek. Kiedy nasza pierś będzie wystarczająco nafaszerowana, oprószyć ją pieprzem i solą i ładnie ukształtować (można użyć sznurka do pieczenia lub długich wykałaczek). Na spód naczynia do pieczenia wysypać trochę boczku, ułożyć na nim nasze mięso, odstawić. W salaterce wymieszać oliwę, musztardę oraz 150 gram żurawiny, dodać poszatkowaną natkę pietruszki i wszystko razem ze sobą połączyć. Tak przygotowaną pastą dokładnie obtoczyć naszego indyka z wierzchu i po bokach, lekko ją do niego dociskając tak aby nie odpadała. Resztą boczku obsypać indyka po bokach. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 1,5 godziny. Podawać w dowolnych kombinacjach.



Smacznego!