sobota, 16 listopada 2013

Żeberka duszone z warzywami i miodem

Jeśli lubicie żeberka, to ten przepis będzie idealny dla Was. Łatwy w wykonaniu, wymagający odrobiny cierpliwości, ale końcowy efekt smakowy mile Was zaskoczy. Polecam mocno i zapraszam :) 

Składniki:

  • 2 kilogramy żeberek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 pory
  • 2 papryki
  • 1 papryczka chili (ja użyłem jalapeno)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • świeża natka pietruszki
  • pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól
  • olej
Wykonanie:

Żeberka podzielić na mniejsze porcje, oprószyć pieprzem ziołowym i solą. Obsmażyć na oleju na rumiany kolor. Obsmażone żeberka przełożyć do głębokiego, dużego garnka. Na oleju po żeberkach dusić pokrojone w kostkę cebule i w paski pory. Dodać do warzyw zmiażdżony czosnek i pokrojone w kosteczkę papryki i papryczkę chili, oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Chwilę dusić.  W miseczce wymieszać miód, koncentrat pomidorowy i tymianek. Dodać do warzyw i wszystko dusić 1 minutę. Warzywa przełożyć do żeberek, wszystko zalać wodą tak aby zakrywała żeberka. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny (lub do czasu aż mięsko będzie ładnie odchodziło od kości). Na koniec dodać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem czarnym. Podawać na ciepło z ziemniakami.


Smacznego!

niedziela, 3 listopada 2013

Kurczak w brzoskwiniowej glazurze

Pomysł na takiego kurczaka widziałem kilka tygodni temu w jednym z kulinarnych programów telewizyjnych a dokładnie o kuchni Stanów Zjednoczonych Ameryki. Zaciekawiło mnie bardzo połączenie składników, więc dzisiaj na obiad i ja zaserwowałem sobie takie danie. Zapraszam.

Składniki:

Marynata:

  • pół szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki tymianku suszonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • łyżka soli
Sos brzoskwiniowy:

  • 25 dag selera naciowego (najlepiej same łodygi)
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 cebulka
  • 2 puszki pokrojonych brzoskwiń razem z syropem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Do tego wszystkiego 4 udka z kurczaka lub 2 duże piersi z kurczaka

Przygotowanie: 

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W głębokiej misce dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty i wsadzić do niej kurczaka. Dokładnie pokryć mięso marynatą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka wyjąć z lodówki jeszcze raz przemieszać z marynatą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 40 - 60 minut może trochę dłużej. W woku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażyć. Łodygi selera pokroić w paski i dodać do cebuli. Dusić 10 minut. Następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić kolejne 5 - 7 minut. Na koniec dodajemy nasze brzoskwinie wraz z syropem, mieszamy z resztą składników sosu i dusimy 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie przelewamy sos do wysokiego naczynia i wszystko ze sobą miksujemy blenderem. Ponownie podgrzewamy i doprawiamy solą. Kurczaka podajemy z ziemniakami bądź ryżem polanego naszym sosem.





Smacznego!