Jedna z moich ulubionych potraw, gdzie oprócz cukinii, mięska i pomidorów obowiązkowo muszą być pieczarki, ogromna ich masa :)
Składniki:
- 40 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
- 30 - 40 dag wieprzowiny
- 2 duże cebule
- 3 marchewki
- 3 - 5 średniej wielkości cukinii
- 3 - 4 duże czerwone papryki
- 2 pomidory
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- ok 40 dag pieczarek
- przyprawa do leczo Winiary
- kilkanaście listków świeżego rozmarynu
- 2 - 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, mielony pieprz
- olej
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać trochę oleju i go podgrzać, dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulkę i ją zeszklić, następnie dodać pokrojoną w małe kawałki wieprzowinę pozbawioną tłustych części i smażyć ok. 10 minut. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i w grube plastry pieczarki. Wszystko dusić do czasu aż pieczarki odparują wodę. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i ze 3 liście laurowe. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, wrzucić go garnka, dodać poszatkowany rozmaryn. Po kilku minutach dodać pokrojoną cienką kiełbasę i pokrojoną w półplasterki cukinię, oraz czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Po 20 minutach dodać przyprawę do leczo, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i gotować wszystko 15 - 20 minut. Doprawić ostrą papryką, pieprzem i solą. Po 7 - 8 minutach gotowania podawać z chlebem.
Smacznego!