czwartek, 25 sierpnia 2011

Golonka pieczona w piwie


Urlop w Polsce dobiega końca. Jeszcze tylko 3 dni i powrót do Wielkiej Brytanii. Podczas urlopu nie obyło się bez przygotowania pysznych dań :) Dzisiaj przygotowałem golonkę, która wszystkim bardzo smakowała :)

Składniki:

  • 4 średniej wielkości golonki
  • 2 szklanki jasnego piwa (ja użyłem piwa Tatra)
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżka przyprawy do grilla i szaszłyków Przyprawy Świata
  • opakowanie pomysłu na soczyste żeberka Winiary
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 liście laurowe
  • łyżka soli, łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Przygotowanie:

W salaterce wymieszać wszystkie składniki z wyciśniętym sokiem z cytryny oprócz piwa, golonki i pomysłu na żeberka Winiary. Golonki opłukać i przełożyć do głębokiego naczynia, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 48 godzin, co jakiś czas obracając. Następnie rozgrzać na patelni 4 łyżki oliwy z oliwek i obsmażyć golonkę z każdej strony na rumiany kolor. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Marynatę wymieszać z piwem i pomysłem na żeberka Winiary i zalać nią golonkę. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piec 2 godziny, obrócić golonkę na drógą stronę po godzinie pieczenia. Podawać z chlebem lub ziemniakami i zimnym piwem.



Smacznego!