niedziela, 6 marca 2011

Baby corn


Dzisiaj obiad w wykonaniu mojej żony, który był w ostatni (tłusty) czwartek. Taki warzywny i pięknie pachnący:

Składniki:
  • 25 dag młodych kolb kukurydzy (baby corn)
  • pęczek szparagów
  • pół żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 25 dag piersi z kurczaka
  • 12 dag strąków zielonego groszku
  • 1 brokuł
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czosnku w occie
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki mąki
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • olej
Przygotowanie:



  Kurczaka pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym, dodać czosnek w occie i dokładnie wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. Rozgrzać olej, pokroić cebulę i zeszklić na oleju, dodać kurczaka i usmażyć. Kiedy kurczak będzie miękki dodać przekrojone na mniejsze części baby corn oraz podzielony brokuł i pokrojone na kawałki szparagi. Dodać strąki zielonego groszku, paprykę oraz pokrojoną w grube plastry cukinię i zalać ok. pół szklanki wody. Wszystko razem dusić do czasu aż warzywa będą miękkie. Między czasie dodać kostkę rosołową. Kiedy wszystko będzie miękkie doprawić przyprawami. Na koniec wymieszać mąkę z resztą wody i zagęścić nasz sosik. Podawać na gorąco z ryżem na sypko. 



Smacznego!