niedziela, 25 kwietnia 2010

Pasta z tuńczyka


Szczęśliwi ci, co mieszkają blisko piekarni sprzedającej świeżutki chleb wyjęty prosto z pieca :) Ta pasta jest najlepsza na taki chlebek :)

Składniki:
  • puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 średniej wielkości cebulka
  • 4 - 5 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Tuńczyka odsączyć z oleju i przełożyć do miski, rozdrobnić łyżką. Jajka i cebulkę pokroić w drobniutką kostkę i dodać do tuńczyka. Doprawić do smaku pieprzem i solą i dodać majonez. Wszystko razem wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Podawać ze świeżym chlebem. Niestety mieszkając w UK muszę się zadowolić polskim chlebem nie cieplutkim ale świeżym kupionym we wszechobecnych tutaj polskich sklepach :)





Smacznego!

czwartek, 22 kwietnia 2010

Cukinia faszerowana


Żona ma dwa tygodnie urlopu. Więc gotuje obiady. A robi to bardzo dobrze. Dzisiaj faszerowana cukinia w jej wykonaniu :)

Składniki:
  • 3 młode cukinie
  • 1 cebula
  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka (minus porcja dla kota dla posiadaczy tych zwierzątek)
  • starty żółty ser
  • pieprz, sól, pietruszka, bazylia lub inna zielenina, czosnek granulowany
Przygotowanie:

  Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ. Miąższ rozdrobnić i posolić, odstawić na bok, żeby puścił sok. Cebulkę, kurczaka i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać pieprz, czosnek i zieleninę oraz miąższ z cukinii. Cukinię położyć na blaszce do pieczenia i wypełnić farszem. Wstawić do piekarnika na pół godziny i piec przez 30 minut (w przypadku gazowego piekarnika piec 45 minut) w 200 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.  Podawać na gorąco.





Smacznego!

poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Zapiekanka ziemniaczana z serem


  A dzisiaj tak przy Poniedziałku Wielkanocnym, zupełnie nie świąteczny obiad. Ale wiadomo, ze nie wszystko musi być według szablonu i na świąteczny obiad można czasami zrobić coś prostego i wcale nie wykwintnego. Tym bardziej gdy jest to obiad dla dwojga góra trojga osób :)

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków w czerwonej łupinie
  • 20 dag pieczarek
  • 15 dag szynki
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 papryka
  • 3 średniej wielkości cebulki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 22%
  • 50 ml zimnej wody
  • zapiekanka ziemniaczana z serem (Knorr)
  • 20 dag żółtego startego sera
  • pieprz, sól, vegeta, czosnek granulowany, suszony koperek i pietruszka
  • olej
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Wrzucić do osolonej wody i gotować przez 10 minut. Cebulkę pokroić w plasterki i wysypać na patelnię z niewielką ilością oleju. Pieczarki obrać, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości plasterki. Dołączyć je do cebuli (można również dodać pokrojone korzonki). Zacząć smażyć na małym ogniu. Między czasie dodać vegetę i czosnek granulowany oraz pieprz. Po ok 10 minutach dodać pokrojone w kostkę szynkę i cienką kiełbaskę. Smażyć kolejne 10 minut i dodać pokrojoną w grubsze kawałki paprykę. Wszystko smażyć do czasu aż papryka będzie miękka. W tym czasie ze słodkiej śmietanki, wody i sosu Knorr przygotować sos dodając suszony koperek i pietruszkę. Ziemniaki odsączyć i przełożyć do naczynie żaroodpornego lub dużej blachy, dodać do nich smażone warzywa i kiełbaskę, wszystko zalać sosem Knorr i delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 30 minut (jednocześnie mniej więcej co 10 minut mieszając). Na 10 minut przed końcem wszystko posypać żółtym serem i dokończyć zapiekanie. Podawać na gorąco.







Smacznego! 

sobota, 3 kwietnia 2010

Jajka faszerowane tuńczykiem


Z racji tego, że już jutro mamy Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego, na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek. W tym roku ja i moja żona postanowiliśmy zrobić dwa rodzaje tej przekąski. Z racji tego, że ja byłem szybszy i moje jajka są już gotowe, one idą na pierwszy ogień do prezentacji :) Jak tylko żona zrobi swoje (za kilka godzin), jej również się tutaj pojawią. Te drugie będą faszerowane pieczarkami :)

Składniki:
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz, suszone pietruszka i koperek
Przygotowanie:

Jajka obrać za skorupki i delikatnie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydobyć żółtka i przełożyć je do salaterki. Łyżeczką dokładnie je rozdrobnić. Tuńczyka lekko odsączyć (nie do końca) i dodać do żółtek. Wszystko wymieszać jeszcze rozdrabniając łyżeczką. Dodać sól, pieprz i suszoną pietruszkę oraz majonez. Wszystko razem wymieszać. Tak powstałą mieszanką wypełniać wgłębienie pozostałe po żółtku w jajkach. Kładąc więcej masy nić owo wgłębienie pomieści. Ugnieść pozostawiając niewielką górkę z masy.  Ułożyć jajka na udekorowanym półmisku i posypać suszonym koperkiem i pieprzem. Po schłodzeniu podawać posmarowane majonezem :)





Smacznego!